Free 186 More Best Homemade Tools eBook:  
Get 2,000+ tool plans, full site access, and more.

User Tag List

Results 1 to 1 of 1

Thread: BoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat

  1. #1
    Jon
    Jon is offline Jon has agreed the Seller's Terms of Service
    Administrator
    Supporting Member
    Jon's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Colorado, USA
    Posts
    25,565
    Thanks
    7,954
    Thanked 38,847 Times in 11,339 Posts

    BoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat

    This 21' cutter, restored by workboat on WoodenBoat.com, is a painstaking restoration of a 1970s-built 1860 boat design.

    The restoration began as just a repair job to fix a water-damaged deck. However, the deck replacement turned into a larger project for restoring the deck beams, cockpit, and reworking the interior.

    What's interesting here is how particular boat builders are about their wood finishes. The builder wanted to finish the deck using historically-accurate finishes, most notably an ancient "boat soup" recipe. Other builders chimed in with a variety of recommendations for preventing rot: linseed oil, gum turpentine, Stockholm tar, Japan drier, CPES, beeswax, etc.

    One commenter, named Bob Cleek, really nailed it when he said: "People have been trying one thing or another for eons and at the end of the day, it's all BS. If anybody had invented or discovered a rot preventative, everybody would be using it by now and there wouldn't be any rot problems anymore."



    BlackJack Cutter by workboat on WoodenBoat.com

    BoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter1.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter15.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter14.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter12.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter11.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter10.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter9.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter8.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter7.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter6.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter5.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter4.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter3.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter2.jpgBoatBuilds.net: BlackJack Cutter by workboat-blackjackcutter16.jpg

    BlackJack Cutter by workboat on WoodenBoat.com

    See more boat builds on BoatBuilds.net...

    186 More Best Homemade Tools eBook

  2. The Following User Says Thank You to Jon For This Useful Post:

    cbass7 (Jul 12, 2023)

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •